Mijn Geocache ervaringen – First Impression

Hoi hoi,

Vandaag wil ik jullie iets vertellen over ik wat ik graag in mijn vrije tijd doe. Jullie weten dat ik nu ongeveer een jaartje op dieet ben. Naast op je eten letten, moet je natuurlijk ook meer bewegen. Voldoende wandelen valt hier ook onder. Zelf hou ik niet zo van wandelen zonder doel. Dat vind ik zo saai. Daarom zal ik niet snel gewoon een wandeling maken. Voor mij is wandelen gecombineerd met shoppen ideaal. Ik heb een doel;). Omdat ik wat meer wou wandelen, was ik op zoek naar een doel. Een collega vertelde mij toen over geocaching. Hij vertelde over de lange wandelingen die hij maakte om caches te zoeken. Mijn interesse was direct gewekt. Daarom besloot ik het uit te proberen. Vooraleer je kunt starten met het zoeken van caches, moet je even een account maken op geocaching.com. Hierbij heb je de keuze tussen een gratis account, die in het begin meer dan voldoende is, en een premium account. Ik heb mijn premium account slechts sinds kort, omdat ik het echt leuk vind. Bijgevolg wou ik jullie erover vertellen!

  • Het Spel

Geocachen is de moderne schattenjacht. Door middel van een GPS navigeer je naar een bepaalde positie. Eenmaal daar aangekomen, wordt een poging gedaan om een geocache te vinden. Op de site geocaching.com kun je zien waar er overal caches liggen. Deze caches hebben verschillende moeilijkheden. Je kiest één van deze caches en laadt de GPS coördinaten in je apparaat in. Het enige wat je expliciet nodig hebt om te kunnen geocachen is een GPS apparaat. Soms zijn er echter nog andere spulletjes nodig om het cachen makkelijker te maken, zoals een zaklamp, een rekenmachine,…

  • Geocaches

Geocaches zijn te vinden in verschillende groottes en verschillende uiterlijken.  Er zijn minicaches, maar ook caches die een stuk groter zijn. Standaard is bij de beschrijving van de cache een indicatie van de grootte te vinden. Om deze indicatie op te stellen worden de volgende richtlijnen gebruikt (overgenomen van geocaching.com):

Micro cachegrootte icoon Nano – Een nano cache is een veel voorkomend subtype van een micro cache, die kleiner is dan 10 ml en alleen een klein logrolletje bevat.

Nesting Cache (Black) Container Set

Micro cachegrootte icoon Micro – Minder dan 100 ml. Voorbeelden: een 35 mm filmroldoosje of een klein voorraaddoosje dat typisch alleen een logboekje of logrol bevat.

Kleine cachegrootte icoon Klein – 100 ml of groter, maar minder dan 1 liter. Voorbeeld: Een boterhammentrommel of iets dergelijks.
Pictogram voor normale cachegrootte Normaal – 1 liter of groter, maar minder dan 20 liter. Voorbeelden: een plastic ton of een munitiekistje; ongeveer de grootte van een schoenendoos.

Mighty Mega Cache Container - Solid
Pictogram van grote cachegrootte Groot – 20 liter of groter. Bijvoorbeeld: Een grote ton.
Pictogram van andere cachegrootte Andere – Zie de cachebeschrijving voor informatie.

In een geocache vind je op zijn minst een logboekje of een logrolletje. Hierop kun je registreren dat je de cache gevonden hebt. Grotere caches bevatten naast het logboekje of -rolletje vaak ook andere zaken. Hierdoor ben je echt op zoek naar ‘schatten’ :). De schatten worden soms gevolgd op de site geocaching.com. Deze schatten worden trackables genoemd. Hierover vertel ik later iets meer. Een algemene afspraak omtrend deze spulletjes (die niet getracked worden) is dat je ze er uit mag nemen, op voorwaarde dat je er iets anders voor in de plaats steekt met minimaal dezelfde waarde.

  • Trackables

Trackables zijn speciale voorwerpen die je in de caches kunnen vinden. In deze objecten is een unieke code gegraveerd. Deze wordt gebruikt om de bewegingen van dit voorwerp te volgen op geocaching.com terwijl hij van cache naar cache reist. Deze zijn op te delen in drie grote types (overgenomen van geocaching.com):

Een Travel Bug is een traceerbare tag bevestigd aan een item wat door geocachers een “lifter” of “hitchhiker” wordt genoemd. Elke Travel Bug heeft een eigen doel wat bedacht is door de eigenaar. Doelen zijn doorgaans gerelateerd aan reizen, zoals elk land in Europa bezoeken of reizen van kust naar kust. Travel Bugs verplaatsen zich van cache naar cache met hulp van geocachers zoals jij. Zie ook de “Wat doe ik als ik een trackable vind?” paragraaf in de uitleg voor meer informatie over hoe je trackables kan helpen met hun reis.

Geocoins zijn naar eigen wens te ontwerpen munten die gemaakt zijn door individuen of groepen geocachers als een soort persoonlijk aandenken of een visitekaartje. Ze werken precies zoals travelbugs en dienen te worden verplaatst naar een andere cache, tenzij de eigenaar anders heeft aangegeven.

Andere trackables zijn er in verschillende vormen, zoals patches en sleutelhangers. Een gemeenschappelijk kenmerk van trackables is, dat ze allemaal een unieke ID code en tekst hebben die zegt dat ze trackable zijn op Geocaching.com.

  • Afkortingen

Bij het geocachen zal je bij het loggen en de beschrijving van de cache verschillen unieke termen en afkortingen gebruikt. Als beginneling ken je deze nog niet. Hieronder zet ik een klein lijstje van de meest gebruikte termen en afkortingen:

BYOP       Neem je eigen potlood of stylo mee

Cache      Afkorting voor geocache

CITO        Cache in, Trash out

DNF         Niet gevonden

FTF          Cache als eerste gevonden

ROT13    Encryptie gebruikt bij de hints

TFTC       Dank je voor de cache

TFTH      Dank je voor het verstoppen

TNLN      Niets genomen en niets achtergelaten

TNLNSL Niets genomen, niets achtergelaten en het logboek getekend

TNSL       Niets genomen en het logboek getekend

 

Ziezo dat is wat ik jullie al kan vertellen over het geocachen. Als jullie er meer over willen weten, stel hieronder maar je vragen.

Hoe proberen jullie genoeg te bewegen?

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s