Zondag – Spellendag: Last Will

Hoi Hoi,

DSCF8091

 

Vorige week was het weer eens tijd voor een spelletje. We kozen Last Will. Dit spel van Vladimir Suchy wordt uitgegeven door (opnieuw) Rio Grande Games. Ik had dit spel nog noooit eerder gespeeld, maar mijn vriend wil. Hij heeft mij het spel aangeleerd.

Last Will:

Je oom is gestorven. Joepie!

Dit is je kans om rijk te worden. Je hebt je oom nooit gekend, maar je hebt de verhalen gehoord. Hij was één van de miljonairs die ongelooflijke welvaart verzameld hebben tijden de ontwikkeling van Victoriaans Engeland. Hij was ook een beetje een kluizenaar, gefocust op zijn werk waardoor hij geen vrienden had. Op zijn doodsbed had hij nog al zijn rijkdom over en hij realiseerde zich dat hij nooit de tijd genomen had om ervan te genieten. Daarom besloot hij zijn fortuin na te laten aan zijn meest talentvolle familielid – degene die het best kan genieten van het genot geld kan geven. In zijn laatste testament heeft je oom voor elke overleven familielid een bedrag vastgelegd dat hij of zij zal ontvangen. Degene die dat bedrag het snelst kan uitgeven, krijgt de rest van het fortuin. Maar dit is niet zo makkelijk als het lijkt!

DSCF7908

De set-up van dit spel neemt een klein beetje tijd in beslag. Er zijn verschillende borden beschikbaar. Afhankelijk van het aantal spelers is je startbord anders. Hierop kun je de – en + willekeurig op de gebouwen neerleggen. Verder zijn er ook 4 manieren om geld te verdoen: gebeurtenissen, gebouwen, werknemers en gezelschap.

Daarnaast neemt ook iedere speler zijn eigen bordje. Hierop kan een speler zijn huizen bouwen en zijn werknemers werk geven. Bij het begin wordt bepaald welk bedrag geërfd wordt.

DSCF7910 DSCF7909

Je begint het spel met drie gebouwen en drie werknemers.

DSCF7912

Nu ga je eerst een keuze maken over wat je beschikbaar hebt deze ronde. Deze zijn links te vinden op het hoofddorp. Hierbij kies je een combinatie van het aantal kaarten die je trekt, het aantal hoedjes die je beschikbaar hebt en het aantal acties die je hebt.

De kaarten heb je nodig om geld te spenderen. Zo zijn dit bijvoorbeeld huizen, feesten en werknemers die je moet/kan betalen. Als je hiervoor de ruimte en de acties beschikbaar hebt, kun je deze op je bord plaatsen. De witte en blauwe kaarten kun je spelen, zonder dat je plaats beschikbaar hebt op je bord.

De hoedje gebruik je om acties op het hoofdbord uit te kiezen. Zo kun je de waarde van de gebouwen beïnvloeden, kun je extra kaart nemen, kun je je bouwplaats uitbreiden, kun je naar de opera gaan of één van de kaarten die openligt, uitkiezen. Je hebt altijd één of twee hoedjes beschikbaar.

Tot slot gebruik je acties om geld te verdoen of te krijgen. Je kunt er huizen mee (ver)kopen, feesten organiseren en je werknemers te betalen.

 

 

DSCF8094

 

De werknemerskaarten die je koopt hebben speciale eigenschappen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld makkelijker huizen verkopen, kopen of onderhouden. Hierboven zie je een lijstje van mogelijke eigenschappen.

Dit is het gehele spel kort uitgelegd. Het spel eindigt als iemand al zijn geld heeft uitgegeven of als elke speler 7 beurten heeft gehad

Zelf vond ik dit spel verrassend leuk. Ik heb dan ook gewonnen ;).  Nu ja, ik had wel het geluk dat ik met minder geld gestart ben. Er zijn zoveel verschillende mogelijke tactieken. Ik speelde bijvoorbeeld op één soort gebouwen en mijn vriend op de andere. Daardoor kon ik zelf makkelijker mijn gebouwen makkelijker verkopen, kopen en onderhouden. Je kiest natuurlijk je werknemers in functie van de gebouwen en eigenschappen die je wil hebben. Het is een heel gevarieerd spel en uiteindelijk werd het wel nog spannend. Ik leek te winnen en toen deed mijn vriend een inhaalmanoevre. Oei! Gelukkig had ik nog wat achter de hand ;). Zo zien je maar dat je als beginner ook kunt winnen. Ik vond het heel leuk en kijk er naar uit om het nog eens te spelen.

Duur: +/- 60 min

Spel: 8/10

Moeilijk: 5.5/10

Vormgeving: 8.5/10

Dit spel is te koop bij http://www.spelmagazijn.be/gezelschapsspellen/last-will. Dit spel kost er 45.50 euro.

Kenden jullie het spel Last Will? Wat vinden jullie er van? Wat zijn jullie aanraders?

Advertenties

12 gedachten over “Zondag – Spellendag: Last Will”

  1. Ik ben gek op spelletjes doen heeft iets gezelligs even geen televisie of mobiele telefoons. Dit spel kende ik niet. Wat ook een heel leuk spel is Skibo kaartspel, ik, mijn moeder en zus spelen het al jaren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s