Vishing? Waarom word ik er zo zenuwachtig van?

Hoi hoi,

2

Ik had hier eigenlijk een ander artikel gepland, maar ik heb het verschoven naar zaterdag. De reden is omdat er net iets gebeurd is, waar ik enorm zenuwachtig door wordt. Ik wou het hier delen, want als ik hier ook maar één slachtoffer mee behoed, ben ik er erg blij door.

Vandaag werd ik gebeld door iemand in het Engels. Ik hoorde heel veel lawaai op de achtergrond. Aan de lijn sprak een man gebrekkig Engels en hij zou van Microsoft zijn. Ik weet echt dat Microsoft, of Windows, of banken niet gaan bellen. Denk maar even na, bij het kopen van je computer, geef je dan je telefoonnummer? Dat denk ik niet. En zelfs al zou je hem geven. Denk je dat deze bedrijven vanuit het buitenland allemaal persoonlijke telefoontjes zouden doen? Dat zou erg kostelijk zijn. Nu word ik van zo’n telefoontjes erg zenuwachtig en kom ik amper uit mijn woorden. Ik word erdoor geagiteerd, hoewel ik weet dat ik er niet op in kan gaan. Dus vooraleer de man uitgesproken was, zei ik: ‘Not interested’. En ik heb opgehangen. Blij dat dit afgehandeld was.

1

Deze personen zijn echter zeer brutaal. Ongelooflijk! Ik werd onmiddellijk teruggebeld. Ik nam terug op. En de man zei: “No wait! Listen to me! There’s something wrong with your computer. ” Wat zoveel wil zeggen als: “Wacht even, er is iets mis met je computer”. Ik zeg hem: “I’m not interested. I’m working on it and its okay”. En ik hang terug op. Ondertussen klopt mijn hart al in mijn keel. Ik word echt superzenuwachtig van deze telefoontjes. Ik dacht nu zal het wel gedaan zijn!

Maar niet heus. Ik werd onmiddellijk teruggebeld. Ik was ondertussen al zo geagiteerd en zenuwachtig, dat mijn hart uit mijn borstkas bonsde. Deze keer nam ik niet op. Vooral omdat ik weet dat er weinigen op dit telefoonnummer bellen. Uiteindelijk stierf de telefoon weg en ondertussen is het twee uur terug rustig. Ik hoop dat het hiermee gedaan is, maar ik vrees er voor. Enerzijds verwacht ik morgen terug een telefoontje.

3

Waarom schrijf ik dit nu eigenlijk? Ik wil iedereen aanraden om voorzichtig om te springen met zo’n telefoontjes. Besef onmiddellijk dat dit niet normaal is, net als phishing-mails. Maar daarenboven vraag ik mij af of het normaal is dat je hier zo zenuwachtig door wordt. Na heel die affaire was ik nog minstens een kwartier op mijn oneffen, en nu ben ik er nog steeds zo verontwaardigd en geschrokken door. Daarom wilde ik ook polsen naar jullie ondervindingen.

Letten jullie goed op voor Phishing en Vishing?

Hoe voelen jullie je wanneer je zo’n telefoon of e-mail krijgt?

Advertenties

8 gedachten over “Vishing? Waarom word ik er zo zenuwachtig van?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s