Zondag – Spellendag: Android Netrunner – The card game

Hoi hoi,

_MG_9101

Vandaag gaan we weer samen een spelletje spelen. Ik heb gekozen voor netrunner. Ddit spel kan je slechts met twee spelen. Dit spelletje speelt zich af in de toekomst. De mensen leven op verschillende hemellichamen. De maan en Mars zijn kolonies geworden. Mars gaat geterraformt worden, maar wordt gehinderd door een burgeroorlog. Computers zijn meer en meer ge-evolueerd en het menselijk verstand kan elektrisch opgeslagen worden. De bedrijven zijn almachtig geworden en ze beïnvloeden elk deeltje van ons leven. Dit wordt allemaal beïnvloed door de Weyland corporation. Natuurlijk is niet iedereen happy met deze evolutie. Zij willen de mensen loskoppel van deze digitale afhankelijkheid.

_MG_9112

_MG_9106 _MG_9105

In het spel speel je met twee in deze dystopische toekomst. De ene speler neemt de rol aan van de runner, de hackers als het ware, terwijl de andere de functie van het bedrijf aanneemt. De spelers spelen elk om beurt. Elk keer de organisatie speelt heeft hij drie acties om te spenderen. De hacker heeft er vier, omdat hij natuurlijk de underdog is. Hij wil de doelen van de organisatie verhinderen.

Het doel is om 7 agendapunten te scoren. Het bedrijf scoort ze door de actiepunten op de agenda te krijgen, terwijl de hacker ze kan winnen door de punten te verhinderen.

_MG_9109 _MG_9112

De beurt van het bedrijf bestaat uit 3 fases:

 1. De trekfase: het bedrijf mag 1 kaart trekken van research en development. Dit kost geen clicks. Het bedrijf moet wle opletten dat de stapel niet leeg raakt. Als deze stapel leeg is, wint de hacker automatisch.
 2. De actiefase: het bedrijf mag zijn actiepunten gebruiken om acties uit te voeren
  1. Dit is het enige moment dat het bedrijf actie kan ondernemen. Hij moet alle drie zijn punten besteden.
  2. Het bedrijf kan elk van de volgende acties uitvoeren en dit is niet beperkt tot één maal. Dit wil dus zeggen dat je bepaalde acties meerdere keren kunt uitvoeren. Je mozet gewoon in staat zijn de bijhorende punten te besteden
   1. Trek een kaart van R&D, 1 punt
   2. Win 1 credit, 1 punt
   3. Installeer een agenda, bedrijfsmiddel, upgrade of een ijsblok, 1 punt
   4. Speel een operatie, 1punt
   5. Speel een kaart, 1 punt én 1 credit
   6. Vernietig een bron van de hacker (als deze getagged is), 1 punt én 2 credits
   7. haal virus tokens weg, 3 punten
   8. Activeer een eigenschap op een actieve kaart (kost varieert)
   9. Wanneer de punten op zijn, begint de volgende fase
 3. De weggooi fase: Het bedrijf gooit de kaarten die hij te veel heeft, indien nodig, weg.

Daarna is het de beurt aan de hacker. Zijn beurt bestaat ook verschillende fases.

 1. Actiefase
  1. Ook hier moeten de punten besteed worden. Dit kan via de volgende acties
   1. Trek een kaart, 1 punt
   2. Krijg 1 credit, 1 punt
   3. Installeer een program, bron, of hardware, 1 punt
   4. Speelt een event, 1 punt
   5. Verwijder een tag, 1 punt én 2 credits
   6. Voer een run uit, 1 punt
   7. Activeer een eigenschap van een active kaart (kosten variëren)
 2. Weggooi fase

Ik heb de uitleg wat ingekort, maar het komt er op neer dat je beide programmapunten verzamelt. Je moet zo snel mogelijk aan zeven punten komen. Als bedrijf wil je deze natuurlijk uitgevoerd krijgen en als hacker wil je dit verhinderen. Het spel stopt ook automatisch als de trekstapels (R&D stapel) opgebruikt is. Dan wint de hacker automatisch. De hacker verliest echter onmiddellijk wanneer hij te veel schade oploopt.

_MG_9116

Ik heb dit spel met mijn lieve vriendje geprobeerd. Zelf moet ik eerlijk toegeven dat ik niet onmiddellijk overtuigde was door het spel. Ik heb het spel als hacker gespeeld, maar ik had het gevoel dat ik niet veel tegen het bedrijf kon doen. Ik voelde mij mete handen en voeten gebonden en ik hou daar niet van. Ik kon geen tactiek uitdenken, omdat ik geen beweegruimte had. Toen ik dit vertelde aan mijn vriend, besloten we dit spel opnieuw te gaan spelen. Ik koos voor een andere startersdeck. Nu kon ik al een stuk meer doen, hierdoor was het spel een stuk leuker. Sindsdien wil ik het wel vaker spelen. Zo zie je hoe belangrijk is de voorstellen te volgen en het juiste startersdeck te kiezen.

Dit is het Android Netrunner kaartspel van Fantasy Flight Games. Er zijn ook een groot aantal uitbreidingen beschikbaar. Daar heb ik zelf echter nog geen ervaring mee. Ook dit spel is weer te vinden bij onze favoriete webshop. Deze is momenteel in promotie. Je betaalt er 42,95 euro in plaats van 51,95 euro.

Kenden jullie deze al?

Advertenties

4 thoughts on “Zondag – Spellendag: Android Netrunner – The card game”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s