Zondag = Spellendag – Samurai Sword

Hoi hoi,IMG_9983

Een spelletje die ik nog niet eerder reviewde is Bang. Dit is een spelletje die ik zeer graag doe. Het enige nadeel is dat dit een spel is die je met zeven speelt en eenmaal je ‘dood’ bent, is er niet veel meer aan. Dan moet je wachten tot het spelletje afgelopen is tot je weer mee kunt doen.

Laatst stelde mijn vriend mij echter voor aan een nieuw spel. Hij noemde het een variatie op Bang, waarbij je bijna niet dood kunt gaan. Hierdoor is dit nadeel nagenoeg uit de weg gewerkt en gelijk had hij. Ik vond het een erg leuk spel en daarom vertel ik jullie graag iets meer over het spel. Ik heb het over het spel Samurai Sword.

Among flowers, the cherry blossom, among men, the samurai

In het land van de Rijzende Zon beschermen trouwe Samurai de Shogun. De Shogun is hun leider en heer. Listige Ninja’s proberen het Rijk te ondermijnen door eerlijke middelen of misdaden. Het Katana zwaard glimt op het slagveld wanneer de eenzame Ronin zich voorbereid voor het gevecht. Hij is zijn wraak al aan het plannen. Kun je je vijanden vinden terwijl we de wijze van de strijder eren?

De spelers zijn verdeeld in drie teams. Deze teams zijn geheim en de spelers weten niet wie er nog in hun team zitten.

  • Shogun en Samurai team
  • Ninja team
  • Ronin team, hij speelt altijd alleen

Elk team moet zo veel mogelijk eer verzamelen of moet de enige overlever zijn.

IMG_9974

Elk karakter heeft een speciale eigenschap, maar ook een bepaalde weerstand. Deze weerstand geeft weer hoeveel wonden je kunt weerstaan vooraleer je verslagen bent.

Hierdoor wordt een karakter als onschadelijk beschouwd wanneer hij geen weerstand meer heeft of als hij geen kaarten meer op hand heeft. Daardoor kan het karakter niet het slachtoffer worden van wapens of actiekaarten. Voor de rest wordt je nog als speler beschouwd.

Het spel wordt in wijzerzin gespeeld en de startspeler in de Shogun. Elke beurt bestaat uit 4 fases die als volgt gespeeld moeten worden:

  1. Herstel – Herstel al je weerstandpunten, zelf al heb je er geen
  2. Trek – Trek twee kaar
  3. Speel – Speel een willekeurig aantal kaarten
  4. Gooi weg – Gooi de kaarten die je te veel hebt weg. Je mag niet meer dan 7 kaarten in je handen hebben

IMG_9977

De kaarten die je trekt, kunnen van verschillende types zijn.

Zo kunnen het wapenkaarten zijn. Deze gebruik je om andere spelers aan te vallen. Wanneer je deze gespeeld hebt, gooi je deze weg op de aflegstapel.

Daarnaast hebben we ook nog actiekaarten. Wanneer ze gespeeld worden, wordt het effect van deze kaart onmiddellijk gespeeld. Vervolgens worden ze op de aflegstapel gelegd.

Tot slot zijn er ook nog eigendommen. Deze hebben langdurige invloed op de speler en worden voor zich op tafel gelegd. Het effect blijft duren, tot de speler verplicht wordt (met een andere kaart door een andere speler) om de kaart af te leggen.

Zoals ik al zei mag je meerdere kaarten spelen per beurt, maar het aantal wapens is beperkt tot 1.

IMG_9978

Op een aanval met een wapen zijn enkele beperkingen. Zo moet de speler binnen bereik zitten. De afstand van de speler is het aantal (niet-onschadelijke) spelers die tussen jullie zit + de speler zelf. Dan kun je de speler bereiken en kun je aanvallen. Sommige spelers gaan echter niet hulpeloos de aanval ondergaan.  Als ze een parry kaart kunnen spelen, kunnen ze ontsnappen aan de aanval. Anders krijgen ze het aantal wonden die op de kaart staan toebedeeld. Zo zullen er wapens zijn met verschillende sterktes en bereiken.

Wanneer je je laatste weerstandspunt verliest, moet je een eerpunt geven aan de speler die je verslagen heeft. Dit kan zowel bij een aanval zijn, maar ook bij het spelen van een actiekaart. Wanneer iemand geen eerpunten meer heeft, wordt het spel beëindigd.

Na de beëindiging van het spel, zal iedereen zijn rol verklappen. Daarna worden de scores geteld. Je score is gelijk aan het aantal eerpunten die je in je team hebt, vermenigvuldigd met een multiplier. Deze kun je weervinden op het kaartje die toegevoegd is.

Daarnaast zijn er ook enkele kaarten die extra punten geven. Als je nog Daimyo kaarten op handen hebt, krijg je een eerpunt voor elk van die kaarten, behalve de Ronin. Daarnaast zijn er ook strafpunten. Als je afgeslacht wordt door één van je teamgenoten, verlies je 3 eerpunten.

Er is ook nog een extra manier om te winnen. Als er slechts één speler is die niet weerstandspunten heeft, dan wint het team van deze speler. Dit is de overwinning van de zwaarvechter!.

IMG_9979

Dit spel is erg leuk en kun je spelen met een wat grotere groep, wat erg leuk is. Dit spel is te spelen tot zeven spelers! Daarnaast is het een vlot spel, dat weinig uitleg nodig heeft. Na een half uurtje ben je klaar met spelen en heb je je geen moment verveeld. Ik vind het persoonlijk wel wat moeilijk om als Ronin een bepaalde strategie aan te meten. Je kunt met beide teams mee gaan doen, wat het niet makkelijk maakt. Als je dan ineens van team wisselt, val je door de mand natuurlijk. Het enige nadeel aan dit spel is misschien dat de uitleg in het Engels op de kaarten staat. Voor ons is dat geen probleem, want wij verstaan vrij goed Engels, maar voor jonge kinderen kan dit misschien een drempel zijn.

Dit spel is ook te koop bij bord- en kaartspellen. Daar betaal je 18,95 euro voor het spel. Dat vind ik niet duur voor wat makkelijk tijdvermaak in een grote groep.

Zouden jullie ook graag een review lezen van Bang?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s