Zondag = Spellendag – Robinson Crusoe

Hoi hoi,IMG_1167

Bij niet alle gezelschapsspelletjes speel je tegen elkaar. Soms speel je met z’n allen tegen het spel. Deze coöperatieve spelletjes zijn leuk om te spelen met alle leeftijden om de samenwerking te stimuleren. Vandaag heb ik zo’n spelletje voor jullie: Robinson Crusoe – Adventures on the cursed island.IMG_1169IMG_1171

We kennen allemaal het verhaal wel van Robinson Crusoë en zijn reisgenoten. Hier gaan we hem achterna en stranden we met zijn allen op een onbewoond eiland. Allé ja, op de beesten na dan :-).

IMG_1174IMG_1179In dit spel proberen we met zijn allen van het eiland gered te worden. Hierbij moeten we ook verhinderen dat iemand in tussentijd sterft, want anders is het spel ook afgelopen.

Dit spel bestaat uit verschillende ronden en net zoals in bijna alle spellen bestaat elke ronde uit fasen.

De eerste fase is de eventfase. Deze ronde wordt in de eerste ronde even geskipt.

In deze fase trekken we een kaart van het situatiedek. In het begin van het spel zitten er enkel situaties in het situatiepak, maar gedurende het spel zullen er avontuur- en mysteriekaarten door de pak geschudt worden.

Wanneer deze laatste geopend worden, moeten deze onmiddellijk opgelost worden. We gaan zo lang door met het oplossen van deze kaarten tot we een situatiekaart trekken.

IMG_1186IMG_1187De tweede fase is de moraal fase. Deze wordt opgevolgd op het bord met een witte marker. Afhankelijk van de waarde van het moraal zal de eerste speler in deze ronde ofwel:

 • kaarten moeten afleggen
 • niets doen
 • determinatietokens ontvangen of wonden helen.

IMG_1192IMG_1144

Daarna komen we in de productiefase. Dit kun je soort wat zien als inkomen In het spel worden landkaartborden geopend. Hierop kun je grondstoffen vinden. In deze ronde worden deze grondstoffen samengeteld en daarna wordt een overeenkomende hoeveelheid grondstoffen toegevoegd aan onze voorraad. Deze hoeveelheid kan echter wel beïnvloed worden door effecten die van toepassing zijn.

IMG_1145IMG_1147Vervolgens is er de langste fase van iedere ronde.

 1. Planfase
  • De bedreiging oplossen. Eenmaal opgelost heeft dit een voordeeltje voor de spelers. Wanneer deze niet op tijd opgelost wordt, heeft dit echter een nadeel voor de spelers.
  • Jagen: Hierdoor kan de speler voedsel of leder ontvangen.
  • Bouwen: Hierdoor kunnen de spelers materialen uitvinden of hun kamp verbeteren.
  • Grondstoffen verzamelen: hierdoor kunnen de spelers op het einde van elke ronde gevoed worden
  • Exploreren: hierdoor kunnen nieuwe gebieden op het eiland ontdekt worden
  • Je kampplaats bouwen
  • Rusten: hierdoor kunnen spelers genezen van hun wonden.
 2. De acties uitvoeren

IMG_1149 IMG_1150

De vijfde fase is de weerfase. Natuurlijk kunnen we op ons eiland niet altijd goed weer hebben. We gaan de weerdobbelstenen en de hongerige beesten dobbelteen gooien en de effecten hiervan oplossen.IMG_1151 IMG_1152

Tot slot komen we terecht in de nachtfase. Hierbij moet elke speler kunnen eten. Als er niet genoeg voedsel is, moeten we beslissen wie er niet eet. Elke speler die nog hongerig is, ontvangt twee wonden. Daarnaast kunnen we in deze fase ook nog ons kamp verplaatsen naar een andere eilandfase.

Wanneer we geen hutje gebouwd hebben, ontvangt elke speler ook nog 1 wonde omdat we in de open lucht moeten slapen.

Alle voedsel die vervalt moet weggehaald worden uit onze voorraad. IMG_1156

Het spel kan ten slotte op 3 manier eindigen.

 1. De spelers voldoen aan de voorwaarden van het gekozen scenario – WINST
 2. 1 van de karakters/spelers sterft – VERLIES
 3. De spelers voldoen na het gegeven aantal rondes niet aan de voorwaarden van het gekozen scenario – WINST

IMG_1158Wauw, dat was een lange uitleg zeg. Maar ik kan nu alvast zeggen: ik hoop dat je het volgehouden hebt, want dit spel is het meer dan waard. Wij hebben dit thuis reeds met meerdere vriendengroepen gespeeld. Dit spel zorgt altijd voor erg veel plezier en het de competitiviteit wordt op het spel gericht. Het is een erg moeilijk spel om te winnen, zeker als je een moeilijk scenario kiest. Daardoor is het spelletje lekker uitdagend.

Jammer genoeg is het spel niet goedkoop, maar hij is het zeker wel waard. Ook heb je bij dit spel geen probleem met slechte verliezers, want je wint allemaal of je verliest allemaal. Dit spel is te vinden bij bord- en kaartspellen en deze kost er momenteel 81.95 euro.

Hebben jullie al coöperatieve spellen uitgeprobeerd?

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s