Zondag = Spellendag – Eclipse

Hoi hoi,IMG_3050

Vandaag is het weer tijd voor een spelletje. Ik heb gekozen voor Eclipse. Nu is dit echter een lang spel, dat daarenboven vrij complex is. Daarom zal het niet voor iedereen geschikt zijn. Ik kan echter alleen maar aanraden om het uit te proberen, want wanneer je eraan begin is het minder ingewikkeld dan het eerst leek.IMG_3047IMG_3048Het heelal was een vredevolle plaats voor vele jaren. Na een woelige oorlog vele jaren terug was de Galactische Council gevormd, waardoor de vrede in stand gehouden, werd. Jammergenoeg is de spanning aan het groeien bij de zeven grote volkeren in de Council zelf. Allianties, die al jaren bestaan worden verbroken en nieuwe worden gevormd. Een confrontatie lijkt onvermijdelijk…IMG_3049

Wie zal als overwinnaar uit de bus komen?

Normaal leg ik de regels volledig uit, maar dat wordt bij deze nogal moeilijk. Ik zal ze in grote lijnen bespreken, maar voor een meer gedetailleerde beschrijving (de spelregels) verwijs ik naar boardgamegeek.IMG_3037

Dit spel bestaat uit 9 verschillende ronde en in elke ronde kan een speler verschillende acties ondernemen. Een ronde gaat door totdat er door geen enkele speler nog acties ondernomen kunnen worden. Klein detail: in dit spel speelde ik met geel, maar ik heb niet gewonnen ;).IMG_3039 De acties ondernomen kunnen worden zijn explore, influence, research, upgrade, build en move. Elk actie die je uitvoert, komt met een kost, dat je natuurlijk moet kunnen betalen :p.

Explore:

Kies één van de onontdekte plaatsen naast een zeshoek waar je een schip of influentie schijfje hebt liggen. Neem een corresponderende zeshoek uit de hoop.

Nadat je de zeshoek genomen hebt, moet je deze omdraaien en toen aan de anderen. Daarna beslis je of deze je plaatst, of dat je heb weggooit. In het geval van het laatste is je actie onmiddellijk ten einde.

Influence:

Bij deze actie kun je twee actieschijfjes bewegen.

Dit kan vanaf een het influentiesysteem of vanaf een zeshoek waar er een influentieschijfje ligt. Naar een lege zeghoek of terug naar het influentiesysteem.IMG_3041

Research:

Hierdoor kun je een beschikbaar technologie kiezen en deze betalen. Hierdoor zal je je schip kunnen versterken of andere voordelen hebben.

Upgrade:

Hierdoor kun je je schip aanpassen of uitbreiden.

IMG_3044

Build:

Met deze actie kun je schepen aankopen en op het bord plaatsen.

Move:

Tot slot moeten je schepen natuurlijk kunnen bewegen. Daarom hebben we een beweging nodig en heb je deze actie. Met deze actie kun je schip zoveel zeshoeken bewegen als het schip toelaat.

IMG_3046

Dit spel heb ik nu al een aantal keer gespeeld en het is geschikt voor de meer ervaren gezelschapsspeler. Het is geen spel die je even tussendoor speelt, maar je moet er een bepaalde tijd voor opzij zetten. Het spel duurt bij mij altijd meer dan drie uur, maar de richtlijn is een half uur per speler. Het voordeel van dit spel is dat je dit met velen kunt spelen en het maximum aantal speler is 9. De eerste keer vond ik dit spel erg ingewikkeld, maar toen ik het laatst weer eens speelde, wist ik al beter wat ik kon doen. Het is een spel met zoveel mogelijkheden. Zo kan het lijken dat je aan het verliezen bent, maar uiteindelijk kun je nog volledig terug komen. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met alle tactieken om punten te scoren bij dit spel. Ik hou van dit spel en ik merk dat ik het telkens met iets meer plezier speel. Voor mij is dit een echte aanrader.

Dit spel is te koop bij Adriaensen Speciaalzaak. Daar betaal je 64.30 euro per spel. Jammer genoeg niet goedkoop.

Zouden jullie dit spel aandurven?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s